Aktieskole – værdiansættelse af aktier

 

 

 

Hvordan fastlægges PE værdien?

 

P/E tallet kan som tommelfingerregel anvendes til at vurdere om en aktie er dyr eller billig. P/E må imidlertid aldrig stå alene i vurderingen, idet der er en række faktorer, der kan skævvride opgørelsen.

 

P/E defineres som forholdet mellem Pris (aktiens kurs) og indtjeningen (overskud pr. aktie / EPS). Princippet er, at jo højere P/E tallet er, jo dyrere er en aktie. Imidlertid er der stor forskel på om et P/E tal anses for at være højt. Det afhænger af branche, sektor og den pågældende akties muligheder for at opnå vækst i indtjeningen i årene fremover.

 

Eksempelvis kan en aktie som Vestas tillade en højere P/E end tilfældet er med fx William Demant Holding (høreapparater). Vestas opererer i en branche, der forventes at vokse med 10-20 % p.a. mange år frem. Omvendt vokser markedet for høreapparater kun med 2-4 % årligt. Potentialet er således umiddelbart større for fremtidig indtjening hos Vestas end hos William Demant.

 

Generelt vil P/E-tal vil være lavere i perioder med udsigt til lavkonjunktur og omvendt ved udsigt til højkonjunktur.

 

Tallets højde må fastlægges ud fra hele markedets gennemsnit, den pågældende branches niveau og ud fra udvalgte konkurrerende/tilsvarende selskaber. For selskaber med høj vækst bør man generelt se 3 år frem i tiden i forbindelse med vurdering af, om en aktie er dyr eller billig. Altså se hvordan aktiens tal vil se ud om 3 år baseret på egne estimater (ikke kun selskabets egne). På baggrund heraf kan så udregnes en kurs til den tid - en kurs som derefter må regnes tilbage til hvad aktien i dag burde være værd. Merpriser (goodwill) svinger voldsomt for vækstaktier, herunder ved afbræk af et forventet forløb.

 

Kurs/Indre værdi (Kurs/Egenkapital pr. aktie) er i lighed med det direkte afkast (udbytte/kurs) udmærkede indgangsvinkler til bedømmelse af aktier, men i reglen er tallene langt fra virkeligheden og derfor bedst egnet til grovsortering.

 

Ulemper i forbindelse med udregning af P/E-tal:

 

Hvilket år skal man bruge (sidste år, løbende år, kommende år). Usikkerheden vokser frem ad.

 

Hvilke estimater (egne eller gennemsnit af andres data) er bedst?

 

Unormal høj eller lav indtjening vil give skæve tal i enkelte år (fx banker og rederier).

 

Ekstraordinære poster (XO) skal vurderes, da ledelser kan henføre udgifter hertil og tidsforskyde belastningen og således kunstigt skaffe sig fordele (typisk nedskrivninger straks efter tiltrædelse i form af udrensning af bogførte værdier og efterfølgende ”flot” fremgang).

 

Nøgletallet er umuligt at anvende ved minimal indtjening, nul-resultat eller underskud.

 

Tilførsel af mange penge (voldsom udvidelse af antal aktier) vil medføre et dyk i EPS. En stor finansiel styrkelse vil midlertidigt give et lavt afkast indtil pengene aktiveres i driftsinvesteringer med højere (normalt) afkast.

 




Vil du også være en bedre investor?
Med et abonnement hos Aktieinfo bliver du klædt godt på til succes på aktiemarkedet.
Vi laver benarbejdet for dig så du nemmere kan træffe de valg der kan give dig størst muligt afkast!

Klik her og se hvordan


 

 

 

Det siger kunderne:

  • Jeg har længe haft søvnige penge stående i banken, som nu er kommet på arbejde efter jeg blev gjort opmærksom på Jeres råd og viden. Som kvinde gør det mig tryg at følge den daglige opdatering og det har skabt interesse for investering, som jeg før ikke havde kendskab til og allerede har givet mig en bedre privatøkonomi. Tak for det !
    Med venlig hilsen
    Karen i Nordjylland
    Vil du også have større afkast?

  • Som privat investor med egne midler er det vigtigt at kunne støtte sig til troværdig og objektiv information, både på kort sigt og til opsparingsformål.
    Erfaring og viden er særligt vigtigt i usikre økonomiske og geopolitiske tider – alle er jo dygtige, når det kun går op.
    Derfor ser jeg det daglige overblik og råd fra Aktieinfo som en uundværlig inspirationskilde, der for længst har tjent sig ind. Med tak og venlig hilsen – Jens
    Vil du også have større afkast?

  • Palle Larsen fra Trading Center Odense har været kunde hos Aktieinfo i mange år: ”Jeg er meget tilfreds med den service, som jeg får fra Aktieinfo. Deres kort- og langsigtede handelstips om køb og salg giver mig fuld value-for-money”

    Vil du også have større afkast?

  • "Aktieinfos råd har givet mig et godt overskud" – mandlig kunde, 65 år.

    Vil du også have større afkast?

  • Jeg er en tilfreds og mangeårig kunde hos Aktieinfo. Jeg får viden, tips og ideer til selv at kunne foretage egne investeringer. Og det er gået godt med mit afkast, siden jeg blev kunde hos Aktieinfo. Jeg er også meget tilfreds med, at jeg fra tid til anden kan ringe og tale med John Stihøj, hvis der er noget jeg er i tvivl om. Jeg giver Aktieinfo mine varmeste anbefalinger. Orla

    Vil du også have større afkast?

  • "Som lille privat investor er det vigtigt at have en sparrings-partner til at se de økonomiske ting, som man ikke selv har haft på radaren.
    Den sparringspartner er Aktieinfo i form af daglige nyhedsbreve samt større og detaljerede aktievurderinger. Meget værdifuld." Linda, privat investor.

    Vil du også have større afkast?

Kalenderen / Aktier i fokus

21-01-2025

USA: Netflix.


Se hele finanskalenderen

 

Tilmeld dig GRATIS nyhedsbrev
Luk
Få gratis nyhedsbrev om aktier, investeringer, analyser, trends og porteføljer.